“Als je maar geraakt wordt”

We kennen je onder meer van je tv-programma Radio Gaga. Werk je ook voor kinderen?

Ja, met Studio Orka spelen we vaak schoolvoorstellingen. Het leuke daaraan is dat kinderen een voorstelling zien die ze anders misschien nooit hadden ontdekt. Zo ben ik zelf ook gebeten door de microbe en uiteindelijk theater gaan spelen.

Waarom verbind je graag je naam aan een initiatief als Kunstendag voor Kinderen?

Ik heb als kind zelf veel gehad aan kunst. Ik kom uit een arbeidersgezin. En al was er niet veel kunst, ik kon mezelf verliezen in boeken, films en muziek. Dat heeft me door mijn jeugd geholpen. Als kinderen participeren aan cultuur, kunnen zo voelen hoe het een uitlaatklep kan zijn, een vluchtweg is om even uit deze heftige, intense wereld te ontsnappen. Het kan ook hun blik op de realiteit veranderen of een aanknopingspunt voor een gesprek bieden. Ik herinner me een jongen die over de dood van zijn papa begon te praten na het zien van een van onze schoolvoorstelling. Jaren had hij erover gezwegen.

Dit jaar is er op de Kunstendag voor Kinderen speciale aandacht voor moeilijk bereikbare groepen. Ik ben daar wel extra gevoelig voor omdat ik vaak in contact kom met de kwetsbaardere mensen in deze samenleving. Voor hen is het des te belangrijker dat ze een uitlaatklep of troost vinden. Voorts maakt het echt niet uit welke kleur je hebt en of je een of twee benen hebt: als je maar geraakt wordt door kunst.

Je bent ook vader. Hoe beleef je cultuur met je zoon?

Hij is 9 nu en komt vaak mee met mij als ik een voorstelling moet spelen. Ik vind het ook heerlijk om samen in de zetel een goede film te bekijken. Of om naar concerten of musea te gaan. Onlangs zagen we nog de Ertebrekers en Radio Oorwoud. Hem dan zien genieten, maakt het voor mij als ouder dubbel fijn.


© Bob Van Mol