Dance battle voor Brusselse B-boys en girls

Brusselse ketjes die zich helemaal uitleven op muziek. Voor hen slaan Urban Center Brussel (UCB) en MetX de handen in elkaar. UCB is een vormingscentrum rond urban culture en hiphop, MetX ademt liefde voor de muziek die bij de verschillende culturen in de hoofdstad leeft. De 2 organisaties delen hun locatie in hartje Brussel en de logische volgende stap is het samenleggen van hun expertise. Die kruisbestuiving introduceert andere praktijken, methodieken en doelgroepen.

Voor Kunstendag voor Kinderen resulteert dat in een workshop breakdance. Op het eind zullen ze het daar tegen elkaar opnemen in een battle om hun stijl uit te testen én om vriendschappen te sluiten. Dat gebeurt onder leiding van Greg Lox, artistiek directeur van UCB en zelf een hiphop-icoon.

“Er lopen hier heel veel jongeren onder de 12 rond”, zegt hij. “We willen hen introduceren in de hiphopcultuur. Een van de belangrijkste waarde daarvan is respect. Voor zichzelf en voor anderen, ongeacht geslacht, afkomst, levensbeschouwing of seksuele geaardheid. Hiphop draait om creatief en innovatief zijn. Peace, unity, love en having fun zijn de sleutelwoorden.” Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken werkt UCB ook samen met lokale scholen.

De workshop op Kunstendag voor Kinderen staat open voor iedereen. Van 14 tot 15 uur kunnen kinderen vanaf 6 jaar komen kijken of meedansen, van 15 tot 17 uur zijn jongeren vanaf 11 jaar welkom. “Het is een goede gelegenheid om dans te ervaren en anderen te leren kennen”, besluit Greg. 


Ons land moet ervoor zorgen dat elk kind kan participeren aan kunst en cultuur. Ook als ze een beperking hebben, leven in (kans)armoede of van andere origine zijn. Dat was een van de aanbevelingen van de VN naar aanleiding van de 30ste verjaardag van het Kinderrechtenverdrag.   Kunstendag voor Kinderen ging op zoek naar good practices. Dit initiatief van UCB en MetX is er daar een van.