Dans, muziek en geluid inclusief beleven

Sluit je ogen. Laat je leiden door wat je hoort en voelt. Door de mensen die naast en achter je staan… Tijdens de workshop dans, muziek en geluid van Voetvolk zal een slechtziend kind exact hetzelfde beleven als een leeftijdsgenootje met een goed zicht. Een uniek project.

Verbinden door muziek

3 organisaties legden voor deze workshop hun expertise bij elkaar. De voorzet kwam van Rien à Voir. Die vzw wil de beleving van cultuur, en dan vooral van muziek, naar een artistiek en akoestisch hoger niveau tillen. Hun evenementen staan open voor iedereen. “Dat inclusieve en verbindende gedeelte is voor ons erg belangrijk”, zegt Karl Meesters van Rien à Voir. “Ik heb zelf heel wat kilometers op de slechtziendenteller en mijn hart heeft altijd bij muziek gelegen”, vertelt hij. “Daarom vertrekt Rien à Voir vanuit geluidskwaliteit. Daar hebben we als slechtzienden ook extra sensitiviteit voor natuurlijk.”

 Rien à Voir werkte eerder al samen met Jeugdtheater BRONKS. Karl: “We organiseerden een party bij hen. Onze werking bleek erg complementair.” Beide organisaties wilden meer. Zo staan er nu drie producties specifiek voor kinderen op stapel.

 Via dans een connectie vinden

“De eerste is deze op Kunstendag voor Kinderen. Danseres en choreografe Lisbeth Gruwez en muzikant-componist Maarten Van Cauwenberghe, samen Voetvolk, zullen de workshops geven. Het gaat over muziek maken met je eigen lichaam, over elkaar aanraken, aanvoelen, in de wereld van de andere komen en via dans connectie vinden met elkaar. Er is plaats voor telkens twintig 8- tot 12-jarigen. Slecht- en niet-slechtziende kinderen door elkaar. Elk kind moet hetzelfde kunnen beleven. Zo kunnen slechtziende deelnemers ervaren dat ze niet altijd per definitie beperkt zijn in wat ze doen. En allemaal moeten ze met een blij gevoel naar huis kunnen.”

 In de toekomst komt er ook een concert voor kinderen met het Vlaamse Radiokoor. Wat ze als financiële meerwaarde creëren, investeert de vzw in medisch onderzoek naar oogaandoeningen en in coachingprogramma’s om de kansen van blinde en slechtziende jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten.

 

Ons land moet ervoor zorgen dat elk kind kan participeren aan kunst en cultuur. Ook als ze een beperking hebben, leven in (kans)armoede of van andere origine zijn. Dat was een van de aanbevelingen van de VN naar aanleiding van de 30ste verjaardag van het Kinderrechtenverdrag. Kunstendag voor Kinderen ging op zoek naar good practices. Dit initiatief van Bronks, Rien à Voir en Voetvolk is er daar een van.


© Pommelien Koolen