De magie van de haiku

De postkaartjes van Kunstendag voor Kinderen zijn dit jaar heel bijzonder. Er staat een haiku op, een kort gedicht van Geert De Kockere dat je uitnodigt om de QR-code eronder te scannen. Welke verrassing er dan verschijnt? Dat ontdek je hier.


 

Waarom moeten we zeker die QR-code scannen? Niet één keer, maar altijd opnieuw?

De Kockere: “Telkens je de QR-code scant, krijg je een andere haiku te lezen. Die gaat elke keer over een specifieke kunstvorm: ballet, dans, fotografie, tekenen, schilderen, literatuur... Op die manier voegen we nog een extra discipline toe aan de Kunstendag voor Kinderen: die van het digitale tijdperk. Die QR-codes lijken wel magie. Waar ter wereld je ook bent, er verschijnt altijd een verrassing op je scherm.”

 

Welke pluspunten hebben jouw haiku’s en poëzie in het algemeen voor kinderen?

De Kockere: “Mijn poëzie is kort. Zo kan je ook kinderen die niet graag lezen iets bieden. Bovendien zit er in een goed gedicht altijd meer dan je op het eerste zicht denkt. Je kan het verhaal dus zelf nog ontsluiten, als een soort ontdekkingstocht. Een gedicht gaat ook vaak over kleine en grote gevoelens. Het maakt zonder veel omwegen een bepaald gevoel toegankelijk zodat kinderen het herkennen en ervaren dat ze er niet alleen mee staan.”

 

Op de Kunstendag voor Kinderen geef je zelf ook een workshop over gedichten schrijven.

De Kockere: “Klopt. We hebben hier in Turnhout het Huis van de Haiku. Dat wil kinderen en volwassenen met deze Japanse dichtvorm kennis laten maken. De vaste vorm geeft houvast en alle overtollige gedachten mogen overboord. Zo heb je snel resultaat, ook als je niet gewoon bent om te schrijven. We gaan in kleine groepjes van 4 of 5 kinderen in drie kwartier tijd een aantal haiku’s schrijven.”

 

Waarom moeten kinderen volgens jou zeker een workshop of voorstelling meepikken?

De Kockere: “We worden nu overspoeld door heel wat negatieve berichten. Kunst ervaren of beoefenen laat je daaraan even ontsnappen. In kunst mag je je fantasie nog de vrije loop laten. Je kan je geest laten pauzeren bij iets moois. En intussen leer je anders kijken naar de gewone dingen om je heen. Wees maar zeker dat je zal glimlachen omdat je ziel geraakt wordt en je een beetje ‘verlucht’ weer thuiskomt.”


© Krishna Coenen