KvK2017-ambassadeur Dimitri Leue: “Ik ben laagdrempelig”

Acteur en auteur Dimitri Leue ìs gewoon Kunstendag voor Kinderen. Kunstenaar en vader, maker van laagdrempelig en mysterieus theater: een betere ambassadeur konden wij niet bedenken. We stelden hem drie vragen.

1.      Waarom heb je toegezegd op de vraag om ambassadeur te worden van Kunstendag voor Kinderen?

Kunst en Kinderen zijn twee woorden die voor mij veel betekenis hebben. Kunst is adem, inspiratie, emotie en het kietelen of schudden van de comfortzone. Kinderen daarentegen zijn adem, inspiratie, emotie en het kietelen en schudden van de comfortzone.

Voor mij zijn ze dus met elkaar vervlochten. Deze dag zou uiteraard een heel jaar lang moeten duren. De eeuwige dag. De vraag was voor mij retorisch. Ik kon alleen maar antwoorden met: DûH! Wat volgens mij ‘ja, uiteraard’ betekent.

2.      Als theatermaker spreek je zowel kinderen, jongeren als volwassenen met een grote vanzelfsprekendheid aan. Hoe komt dat denk je?

Ik ben bijzonder laagdrempelig. De heiligheid van het theater zit voor mij in het moment. Het samen beleven van de emotie met het publiek. Het willen geloven dat wat er op het podium gebeurt, echt is. Wat overigens ook zo is. Theater is echt in het moment. Mysterie is de grootste troef van het theater.

3.      Is kunst alomtegenwoordig in jouw gezin? 

Ja. En nee. Mijn vrouw schildert, heel wat vrienden schilderen. Superveel vrienden zijn muzikanten. Nog meer vrienden zijn theatermakers. Maar wij verplichten onze kinderen niet om kunst in te ademen. Onze zoon is nogal gevangen door het internet en ik vrees dat hij niet op zoek is naar de tofste tentoonstellingen of de mooiste uitvoeringen van Rachmaninov. Onze oudste dochter is een balletdanseres en ze doet dat heel goed. Zij danst een hele dag door van de keuken naar de living en terug. Van haar kan je wel zeggen dat ze het ademt. Onze jongste van vijf is dol op tekenenen en schilderen. Alle drie gaan ze gewillig mee naar musea, theaterzalen en concerten. Hoewel de oudsten soms heel snel zeggen dat ze al hadden afgesproken met iemand anders. Kunst mag nooit een verplichting zijn. Ik ben ervan overtuigd dat ze hun weg zelf wel zullen vinden. Ik hou veel meer van rivieren dan van kanalen.