Met een brilletje in de teletijdmachine

Geert De Kockere schrijft graag haiku's. Maar wat is dat en hoe begin je daar aan?
Geert legt het je graag uit!

Een haiku is een kort gedicht van drie regels van 5, 7 en nog eens 5 lettergrepen, afkomstig uit Japan. Het is als een klein brilletje om anders naar de doodgewone dingen te kijken, zodat je ze weer als bijzonder gaat zien en verwonderd kunt zijn. Tegelijk is het ook de teletijdmachine van professor Barabas: een haiku flitst je in enkele seconden naar een andere plek en/of tijd. Krabbel er overeind en kijk om je heen als was je daar nog nooit eerder.

 

Die teletijdmachine kun je ook als een trucje gebruiken om zelf haiku’s te schrijven. Stel je de teletijdmachine voor, ga er in je hoofd in staan en flits je naar een leuke plek: het bos, het strand, midden op een meer, langs een beek, de tuin ... Je mag ook zelf kiezen in welke tijd, in welke jaargetijde. Krabbel dan overeind en kijk om je heen. Wat zie je? Welk weer is het? Wat valt er op? Wat hoor je? Schrijf drie woorden op, waarvan één woord de plaats is waar je bent. De andere twee woorden zijn dingen die je ziet, hoort, voelt, proeft of ruikt. Samen eens proberen?

 

Flits! Ik rol al over het strand en krabbel overeind. Mijn eerste woord is dan ook: strand. Ik sta op en zie de zee. En op die zee zie ik in de verte een boot die op de horizon lijkt te varen. Ik schrijf op: boot. En ik weet dat het een heel grote boot is, maar van waar ik sta op het strand, ziet hij er klein uit. Kijk, hij kan zelfs tussen mijn duim en wijsvinger. Ik noteer: klein. Ik heb nu dus drie woorden: strand, boot, klein. En daarmee maak ik dan een brilletje om anders naar die boot op zee te kijken:


Ik sta op het strand.

Ginder heel ver vaart een boot.

Tussen twee vingers.

 

 Of misschien zag je een zeilbootje op zee. Dan had je kunnen opschrijven: zee, boot, witte zeilen. En dan maak je weer een brilletje om anders naar die zeilen of die zeilboot op zee te kijken:


Kijk, een zeilbootje!

Hangt iemand daar zijn wit hemd

op zee te drogen?

 

Snap je het idee? Heb je het trucje door? Probeer nu maar zelf eens!


Nog meer nood aan inspiratie? Geert schreef voor Kunstendag voor Kinderen een heleboel gedichten. Ontdek ze allemaal via de QR-code!