“Naar mijn gevoel kan een kind alles”

Een koningskind met 6 handen dat jongleert, musiceert en danst. Ziedaar het campagnebeeld voor de Kunstendag voor Kinderen 2020. Al die handen staan voor een talent dat in elk kind schuilt”, vertelt illustrator Fatinha Ramos over deze kleine prins(es). 


Waarom een koningskind, Fatinha? 

Omdat Kunstendag voor Kinderen dit jaar op 15 november, Koningsdag, valt. En alle kinderen zijn toch kleine koningen en koninginnen? Die mogen we op een troon plaatsen. Of op een podium in dit geval. Elk kind verdient die aandacht, want het zijn allemaal kunstenaars. Net zoals wij dat zijn geweest. Maar met volwassen te worden, zijn we het verleerd. Als je ziet dat een kind graag tekent, zingt, of danst, blijf het dan stimuleren. Ze zijn onze toekomst.  

Wat voor cultuurbeestje schuilt er in jou?  

Ik ben verliefd op allerlei soorten kunst. Vroeger wou ik danser worden en mijn grootvader was een bekende fotograaf in Portugal. Ook cinema en schilderkunst zitten erg in mij. Ik kan niet zonder. Het kan me allemaal erg inspireren. 

Wat wou je vooral wel en niet in het campagnebeeld tonen?  

Het moest een mix van de verschillende disciplines worden. Voor mij is het bovendien belangrijk dat er een herkenbaar, vrolijk kind op de tekening staat. Je kan er een meisje of een jongen in zien. Zijn of haar 6 handen beelden een talent uit dat in elk kind kan schuilen. Hij kan het allemaal zonder erbij nadenken alsof het het gemakkelijkste van de wereld is. Zo wil ik de joie de vivre van creatief bezig zijn tonen. Kinderen hebben altijd een voorkeur en soms denken ze dat ze het ene beter kunnen dan het andere, maar ik wou geen beperking tonen. Naar mijn gevoel kan een kind alles.   ©  Robbie Depuydt