Waarom kunst voor baby's en peuters?

Je zou je kunnen afvragen of de allerkleinsten wel iets hebben aan kunst. Want is kunst niet vooral iets voor de middelbare elite? Wel, laat dit nu net één van de doelstellingen zijn van KvK; om dit verroestte idee vreugdevol te doorbreken!

Waarom is kunst zelfs voor de allerkleinsten (deze term omvat zowel baby’s en peuters) ontzettend waardevol?

Ten eerste, barsten kunst en muziek van zintuiglijke prikkels. Zoals meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond, zijn deze bijzonder goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Omdat baby’s het stramien van een verhaal nog niet kunnen volgen en het dus vooral hun zintuigen zijn die geprikkeld worden, spreken we in dit geval eerder over ‘kunst als belevingsmoment’ dan over, bijvoorbeeld, een voorstelling of tentoonstelling.

Natuurlijk zijn er niet enkel neurologische voordelen aan kunst-ervaringen verbonden. Kunst als belevingsmoment kan immers tegelijkertijd een familiemoment zijn. Kunst doet verbinden. Samen naar een voorstelling of tentoonstelling gaan, verscherpt het contact en de band met je kinderen. Ervaringen worden gedeeld en, zoals je zal merken, worden deze buiten de ervaring om nog meermaals ‘herleefd’. 


WIELS in Brussel kent het gegarandeerde succes van dit alles al lang. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar hun 'baby weekends'