WEDSTRIJD: Waar zijn die buitenbeentjes?

Wil je meedoen aan onze wedstrijd, maar weet je niet goed hoe je de kinderen aan het werk kan zetten? Freelance beelddocente Liesbeth Eysermans bedacht enkele speelse leeractiviteiten waar we met al onze zintuigen, ledematen en fantasie in kunnen duiken. Elke activiteit kun je uitvoeren in de klas maar ook met je gezin, op de jeugdbeweging, in de opvang of op een familiefeest. De rode draad? De natuur en natuurtalenten! In dit artikel: raad jij wat je klasgenootjes uitbeelden?

  1. Ga samen naar buiten en zoek een gezellig plekje.
  2. Iedereen gaat op de grond liggen en sluit de ogen.
  3. Elk kind bedenkt voor zichzelf wat hij/zij het allerleukste vindt om buiten te doen.
    Wandelen? Lopen? In het bos spelen? Zwemmen? In het gras rollen? Rond een kampvuur zitten? Barbecueën? Bloemen plukken? Insecten zoeken? Huppelen? Naar de speeltuin? Je hond uitlaten? (sssst, niets aan je klasgenootjes verklappen!)
  4. Als een kind weet wat zijn/haar lievelingsbuitending is, mag die rechtop zitten. Pas op: de ogen en mond blijven toe.
  5. Als iedereen rechtop zit en dus weet wat zijn lievelingsbuitending is, gaat de show beginnen!
  6. Alle klasgenootjes verzamelen en vormen het publiek.


Ronde 1

Elke klasgenoot die zin heeft om te acteren, mag zijn lievelingsbuitending nu uitbeelden voor het publiek van klasgenootjes. Maar pas op! Het is verboden om te babbelen, je mag enkel met je lichaam uitbeelden!

Ronde 2

Als je klasgenootjes het echt niet kunnen raden, mag je in deze ronde geluidjes maken om hen te helpen.

EXTRA

Onderstaande extra rondes zetten in op spelverdieping. Kinderen die erg genieten van het acteren kun je zo extra uitdagen: 

Ronde 3 

Juf/meester, je bent nu een echte regisseur en coacht de acteur/actrice in deze ronde om zijn/haar gezicht in de plooi te houden tijdens hun acteermoment. 

Ronde 4 

Moedig de acteurs aan om hun bewegingen extra groot te maken, alsof ze een reus zijn die hun lievelingsbuitending doen. 

Ronde 5 

Fluister de acteur een emotie in die ze moeten uitstralen tijdens het uitbeelden van hun  lievelingsbuitending. Zo zou ‘het gras maaien’ bv. ‘verliefd het gras maaien’ of ‘bang het gras maaien’ kunnen worden. 

Ronde 6 

Hoe ziet hun lievelingsbuitending eruit in slow motion

Ronde 7

Als alle kinderen die graag willen uitbeelden, hun beste buitenbeentje hebben voorgezet, kunnen jullie misschien 1 buitenactiviteit (bv. bloemen plukken, een kamp bouwen of basketten) uitkiezen die jullie samen uitvoeren als afsluiter.  


WEDSTRIJD

Doe mee aan onze wedstrijd en maak kans op originele T-shirts van Kunstendag voor Kinderen!

Wil je nog meer tips?

Lees dan zeker onze 4 andere blogartikels:Tips geschreven door Liesbeth Eysermans