WEDSTRIJD: Creëer zelf een kunstwerk

Wil je meedoen aan onze wedstrijd, maar weet je niet goed hoe je de kinderen aan het werk kan zetten? Freelance beelddocente Liesbeth Eysermans bedacht enkele speelse leeractiviteiten waar we met al onze zintuigen, ledematen en fantasie in kunnen duiken. Elke activiteit kun je uitvoeren in de klas maar ook met je gezin, op de jeugdbeweging, in de opvang of op een familiefeest. De rode draad? Maak je eigen topstuk! In dit blogartikel: kies een standbeeld en maak er je eigen topstuk van!

Voorbereiding

  1. Kijk even samen naar de originele onderkant van het kunstwerk ‘Koning & koningin’ van Henry Moore.
  2. Bedenk samen een gek koningspaar. Zouden een koning olifant en een koningin mug een goed vorstenpaar vormen? Of een koning alien en een koningin kieken?
  3. Bedenk hoe de bovenkant van het stel eruit ziet. We gaan hun bovenkanten koppelen aan normale mensenbenen zoals in het kunstwerk van Henry Moore! Misschien vind je het handig om eerst even je nieuwe beeld te schetsen op een kladblaadje?
  4. Als we de mensenbenenonderkant gekoppeld hebben aan knotsgekke topstukken en dus totaal nieuwe wezens bedacht hebben, zijn we klaar voor het echte werk!

Bouwen maar

  1. Zoek een geschikte bank (of zet twee stoelen naast elkaar) waar jullie het koningspaar op kunnen bouwen.
  2. Bouw de onderkant – de benen dus – van de beelden in een materiaal naar keuze. Misschien kan je een jeansbroek vullen met iets zachts en bovenop een paar schoenen laten rusten? Of misschien maken jullie wel benen uit dozen met stof rond?
  3. Maak de geniale zelfbedachte bovenkanten of topstukken van het koningspaar. Je kan ook hier werken met bestaande kledingstukken/kostuums die je opvult of maak het abstracter door voorwerpen te combineren…
  4. Bevestig de bovenkanten en de onderkanten aan elkaar tot je een hele koning en een hele koningin hebt!

Extra: levende standbeelden

Heb je getalenteerde acteurs in de klas? Kunnen die ook nog eens heel goed stokstijf stilzitten? Misschien durven jullie dan wel voor een levende versie van je knotsgekke koningspaar gaan? De onderkanten van de kinderen zijn ‘normale’ onderkanten zoals in het beeld van Henry Moore. Hun bovenkanten worden door de rest van de groep omgetoverd tot ze passen bij het ontwerp dat de groep bedacht had in stap 2!

  1. Maak een foto van je standbeeld.
  2. Laat als allerlaatste stap, het originele beeld ‘Koning & koningin’ van Henry Moore zien aan de groep zodat ze de oorspronkelijke top van het beeld kunnen vergelijken met hun eigen versie !

Wedstrijd

Doe mee aan onze wedstrijd! Wie weet, wint je klas de interactieve workshop ‘Een selfie op doek’ in het MAS. Daarbovenop belonen we de winnende werken met een eigen expo in het MAS op Kunstendag voor Kinderen.

Wil je nog meer tips?

 Tips geschreven door Liesbeth Eysermans